IoT

Internet of things

IoT staat voor "The Internet of Things" en daarmee worden all slimme apparaten en devices bedoeld die via Internet of via een private netwerk gegevens - meestal ruwe data - uitwisselen met andere aparaten, systemen of mensen. De vorm waarop data uitgewisseld wordt verschilt enorm: sommige apparaten worden maar eens per 24 enkel uitgelezen, andere apparaten communiceren real time en tweezijdig. Er zijn apparaten die op de miliseconde nauwkeurig en deterministisch data uitwisselen. De beveiliging verschilt ook enorm : IIot (Industrial IoT) is meestal robuust en goed beveiligd.
IoT vormt samen met IoP (Internet of People) en IoS (Internet of systems) het internet.

Bovenaan in de Gartner Hype Cycle.

Bovenaan in de Gartner Hype Cycle.

Een hype of..

IoT staat dit jaar (2015) bovenaan in de Gartner Hype Cycle. Veel is er over geschreven en nog meer is er over gezegd, waar het op neer komt is dat informatie verkregen uit apparaten deel uit gaan maken van de totale informatiestroom die wij te verwerken krijgen.

De schaal waarop...

In de industrieautomatisering is dit niet echt iets nieuws, systemen in de industrie communiceren al jaren met elkaar. Nieuw is de gigantische schaal waarop nieuwe devices beschikbaar komen en nieuw is ook dat informatie dichter naar de consument wordt gebracht. Over 10 jaar vinden wij een wasmachine die piept als hij klaar is waarschijnlijk hopeloos ouderwets.

De fase van deceptie

IoT staat bovenaan aan de hypecycle vandaag. De wetten van hype cycles stellen dat er na een hype fase altijd een fase van deceptie volgt. Wij kunnen al de oorzaken van deceptie met 100% zekerheid voorspellen. Protocollen sluiten niet aan waardoor devices niet met andere devices kunnen praten. Ook produceren devices ruwe data, maar ze zetten het niet om in waardevolle gegevens in de context van de gebruiker. 

Interoperability en business intelligence zijn de toverwoorden waarmee de deceptie aangepakt kan worden.

MesBuilder en IoT

Als we stellen dat een MESBuilder systeem communiceert met devices, systemen en mensen,dat een MESBuilder systeem gebaseerd is interoperability standaard OPCUA en  dat een MESBuilder systeem ruwe data omzet in zinnige operationele data volgens business intelligence rules is MESBuilder het ideale systeem om IoT handen en voeten te geven.