Runtime components

De runtime componenten van een door MES Builder gegenereerd systeem bestaan uit servers, windows clients en een webserver voor toegang via browsers, mobiele telefoons en tablets.


Servers

Aan een server is weinig te zien, toch vormen servers het hart van ieder MESBuilder systeem. Wij ondersteunen twee opstellingen : een single server opstelling en een redundant netwerk.

Enkelvoudige server

Dit is een server die enkelvoudig - niet redundant - wordt ingezet. Geschikt voor niet-kritische applicaties zoals monitoren van OEE. Geen limitatie in objecttypen, objecten,  aantal datapunten, drivers, modules en functionaliteit.

Redundante netwerk server

Dit is een server die meervoudig in een netwerk kan werken met andere servers. De data is redundant en gesynchroniseerd. Geschikt voor kritische applicaties zoals uitvoering van operations.Geen limitatie in objecttypen, objecten,  aantal datapunten, drivers, modules en functionaliteit.

 


Clients

Met clients worden de applicaties bedoeld om interaktie met het personeel op en rond de werkvloer te realiseren. Clients zijn er in twee smaken : via een webrowser of via een windows applicatie.


Webserver, ongelimiteerd aantal connecties

Dit is een webserver voor het tonen en eventueel bewerken van data op browsers, mobiele telefoons en tablets.

Hieronder ziet u screenshots van eenvoudige GUI's van webclients in een browser

In de gallerij hieronder ziet u een Telerik GUI style look en feelWindows client

Dit is een windows applicatie voor het tonen en eventueel bewerken van data op operators terminals in de fabriek. De applicatie is full screen, de windows omgeving is afgeschermd.

Hieronder ziet u screenshots van een windows applicatie. De gebruikersschermen zien er sober en simpel uit, maar zijn het verre van.... Alleen relevante informatie wordt getoond, afhankelijk van de status van een proces.
Bij invoer moeten alle gegevens die bekend zijn niet opnieuw worden ingeklopt. Schermen moeten foute invoer onmogelijk maken. Input gegevens die waarschijnlijk gaan worden ingevuld of gekozen moeten als suggestie worden getoond. U kunt zich voorstellen dat hiervoor nogal wat business logica nodig is. Functionaliteit die met MESBuilder eenvoudig te maken is.

Voor het personeel moet het nieuwe MES-systeem intuïtief en vertrouwd zijn om te bedienen. Het systeem moet aansluiten op de bestaande operations. Het systeem mag niet leiden tot een vergroting van de administratieve lasten, maar moet leiden tot een significante afname.