Netwerk en redundantie


Netwerk

MESBuilder netwerk

MESBuilder netwerk

MESBuilder is een client-server systeem. De servers bevinden zich meestal op het afgeschermd eigen (virtueel) bedrijfsnetwerk of netwerk van de productielokatie. De gegevens zijn beschikbaar in de vorm van OPCUA objecten op de server. Opslag, bewerking op de gegevens en de communicatie met IoT en systemen wordt gedaan door de MESBuilder servers op het netwerk. Een MESBuilder client is applicatie of een webserver applicatie en heeft toegang tot de servers. Omdat onze systemen zijn gebaseerd op OPCUA, zijn onze servers ook toegankelijk voor externe OPCUA clients zoals SCADA systemen, indien men over de juiste toegangsgegevens beschikt.

Redundatie

Een MESBuilder systeem met twee of meer servers kan redundant worden opgezet, waarbij de servers elkaars communicatie of taken overnemen in geval van een storing. Redundantie geldt zowel voor de gegevens als de taken die op de achtergrond de bedrijfslogica uitvoeren. Bij het herstellen van het netwerk worden de interne gegevens in de servers automatisch ten opzicht van elkaar gesynchroniseerd.
Van elk object en elke variabele in een object is de laatste wijziging tijd bekend. De servers in het netwerk vergelijken deze en beginnen dan met synchroniseren.

 

Redundantie : servers synchroniseren elkaars taken en data

Redundantie : Servers synchroniseren elkaars taken en data


In het geval van het schrijven van een intern object schrijft de eerste MESBuilder server lokaal en het zal een object als replica voor alle andere MESBuilder server on line te schrijven (dit wordt object propagatie genoemd).

De redundantie voor het schrijven van gegevens op externe apparaten en systemen kan op twee manieren worden geconfigureerd :

  1.     Servers schrijven naar externe apparaten en systemen tot de eerste poging succesvol is (enkel schrijven)
  2.     De gegevens worden geschreven vanuit alle servers naar het apparaat (standby schrijven). 

Met de laatste functionaliteit kan een MESBUilder server ook dienenn als synchronizer voor IoT.