Voor wie (of wat) is MES Builder ongeschikt ?

Wij benaderen onze klanten zo eerlijk mogelijk. Het heeft geen zin een systeem te promoten als het niet geschikt is voor uw vraag.

Er zijn twee situaties te bedenken waar een MES builder systeem niet geschikt is :

  1. Als low level control systeem
    MESBuilder is geen vervanging van een control systeem zoals een PLC of DCS systeem welke machines en installaties regelen. Deze systemen regelen machines op milliseconden niveau en zijn vaak deterministisch. Bij operations moet al gauw aan control cyclus tijden gedacht worden van seconden, minuten en uren. MES builder zou SCADA (Supervisory control and data aquisition) taken kunnen overnemen, maar kan ook net zo goed naast een SCADA of HMI systeem bestaan. De data van een MESBuilder systeem kan gewoon zichtbaar worden gemaakt in een SCADA systeem, als het SCADA pakket OPCUA ondersteunt.
  2. Als er geen IoT is.
    MESBuilder communiceert met mensen, machines en systemen op en rond de werkvloer. Wordt er niet daadwerkelijk gecommuniceerd met machines of installaties of andere IoT dan blijft er een 'mens-systeem' systeem over en is een database applicatie meer geschikt. Een voorbeeld is een applicatie waarbij onderhoudspersoneel een smartphone gebruikt om onderhoudswerkzaamheden aan machines 'in te boeken' . Zolang er geen gegevens automatisch uit de machines zelf wordt gehaald of uitgewisseld, blijft het een 'mens-systeem' applicatie. Met de komst van IoT worden dit soort applicaties steeds meer een uitzondering.

 

Geen vervanging voor een control systeem, maar MESBuilder heeft deze wel nodig om live data uit te wisselen

Geen vervanging voor een control systeem, maar MESBuilder heeft deze wel nodig om live data uit te wisselen